Till senaste kommentaren

Vad innebär ett tidsbegränsat chefsförordnande?

Hej!
Idag jobbar jag som chef i ett mindre företag.

Jag har nu blivit erbjuden en ny chefstjänst i en kommun, men det är ett tidsbegränsat chefsförordnande fast samtidigt verkar det vara en tillsvidareanställning.

Vad betyder det egentligen?

Eva-Lena

Kommentarer

 • Hej Eva-Lena,

  Inom offentlig sektor är det dessvärre inte helt ovanligt att man erbjuds ett tidsbegränsat chefsförordnande med en, ofta ospecificerad, tillsvidareanställning som grundanställning.

  Det innebär att du är förordnad som chef under en viss tid. Hur lång denna tid är kan variera men det rör sig ofta om en period om fyra år. Efter dessa fyra år kan du antingen få förlängt chefsuppdrag eller så kan förordnandet avslutas. Det ska klart framgå av anställningsavtalet hur lång tid i förväg arbetsgivaren ska meddela om du får fortsätta som chef eller inte. Om förordnandet inte förlängs när tiden löpt ur så behåller du din tillsvidareanställning i kommunen, men exakt vilken befattning du ska ha brukar vara ganska oklart.

  Akademikerförbundet SSR och Svensk chefsförening tycker inte att det här är en bra modell. Som chef är du en representant för arbetsgivaren och måste därmed har arbetsgivarens förtroende. Vid ett tidsbegränsat förordnande blir signalen att arbetsgivaren bara har förtroende för dig som chef under den begränsade tiden. Det tycker vi är direkt olämpligt. Det skapar också en osäkerhet i organisationen, framförallt mot slutet av förordnandet när medarbetarna inte vet om chefen kommer att fortsätta eller inte.

  Det skapar förstås också stor osäkerhet för dig som har den här typen av kontrakt. Visserligen har du din anställningstrygghet i botten, men du vet inte var du kommer att arbeta efter det att förordnandet tar slut. Vi har sett riktiga skräckexempel på när chefer har behövt gå tillbaka och arbeta i samma grupp som de nyligen varit lönesättande chef för.

  Vi rekommenderar inte att du accepterar en sådan anställning rakt av, eller att du går in i en förhandling om anställningen på egen hand.

  Kontakta oss chefsförhandlare i Chef Direkt så hjälper vi dig vidare och ser till att en eventuell förhandling får ett så fördelaktigt utfall som möjligt.
  Ring 08-617 44 00, knappval 3, eller maila oss på chef@akademssr.se.
  Vi har öppet vardagar 8-17.

  Helena Nicklasson Chefsförhandlare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.