Skyddsombud

Hej,
Jag är anställd på en liten arbetsplats inom ideéll sektor med totalt fem anställda. I arbetsgruppen är vi medlemmar i Akademikerförbundet SSR eller Unionen och har kollektivavtal med Idea.

Då vi nu är fem anställda behöver vi, om jag förstått det rätt, välja ett skyddsombud. Har läst mig till att det är den lokala fackliga organisationen som ska utse skyddsombud men på arbetsplatsen finns ingen förening, klubb eller liknande. Hur kan vi då gå tillväga? Min chef har föreslagit att vi kan välja skyddsombud på APT, är det möjligt att göra så?

Mina kollegor önskar att det är jag som ska bli skyddsombud. Hur anmäler jag detta till er om jag blir vald?

Jag har ingen tidigare erfarenhet av uppdrag som skyddsombud och finns ingen på arbetsplatsen att lära av. Vad för utbildning är lämplig att börja med att gå för att få kunskap att kunna genomföra uppdraget?

Finns det något annat som jag/vi kan behöva tänka på?
Lina

Kommentarer

 • Hej Lina!

  Vad roligt att du vill bli skyddsombud som är en viktig roll där man kan vara med och påverka sin arbetsmiljö i samarbete med arbetsgivaren och kollegor man företräder.
  På privat/ideell sektor brukar det finnas en Akademikerförening som företräder alla SACO-medlemmar. Saknas sådan kan du ändå vara skyddsombud.
  Som du beskriver så behöver man vara vald/övriga tillfrågats om det är ok att du blir deras skyddsombud, så att lyfta det på en APT och ta det till en protokoll att ni enades om att välja dig som skyddsombud behöver göras. Därefter behöver du fylla i en blankett och anmäla till oss och din arbetsgivare/HR att du blivit skyddsombud.

  Nedan hittar du mer information om utbildningar och blankett för anmälan av skyddsombud.

  https://akademssr.se/skyddsombud

  https://akademssr.se/dokument/anmalan-av-skyddsombud

  Vi erbjuder en arbetsrättslig grundkurs 2 heldagar för nya skyddsombud i alla sektorer som du bör gå. Se mer nedan i vårt kurskalendarium när de utbildningarna går. Det är även bra om du kan gå/anmäla dig till en facklig grundutbildning för privat sektor.

  Vänliga hälsningar:
  Jennifer Forsanker Ombudsman
 • Hej,

  Hur fungerar anmälan till arbetsmiljöutbildningar , tack
  Mirna Paic
 • Hej Mirna,
  Om du är anmäld in till oss som skyddsombud så ska du få mejl varje termin med de inplanerade utbildningarna. De går även att hitta på vår hemsida: Evenemang | Akademikerförbundet SSR (akademssr.se), om du väljer "skyddsombud" så filtreras alla arbetsmiljöutbildningar fram. Det finns nästan en kurs per månad att anmäla sig till. För flera frågor rekommenderar jag att du ringer vår rådgivning på 08-617 44 00

  Varmt välkommen till våra utbildningar!

  Med vänliga hälsningar
  Cecilia Bergsten
  ombudsman
  Akademikerförbundet SSR
  Cecilia Bergsten Ombudsman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.