Sjukskrivning

Hej! Jag har aldrig varit sjukskriven under mina yrkesverksamma år. I morgon ska jag opereras vilket kommer att innebära en vecka eller ev två veckors sjukskrivning och jag vet inte hur man gör. Är det först efter 14 dagar som Försäkringskassan går in? Finns det möjlighet till ersättning från förbundet? Eller någon annanstans? Mvh Sara
Sara Carlsson

Kommentarer

 • Hej Sara
  Du anmäler att du är sjuk till din närmaste chef och då får de flesta sjuklön under den två första veckorna efter en dags karensavdrag utifrån regler i kollektivavtalet. Sedan behöver du ha ett läkarintyg för att fortsätta din sjukskrivning och få ut sjukpenning men den bästa informationen om hur du ska gå tillväga får du genom att läsa på Försäkringskassans hemsida.
  https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk
  https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld/sjukpenning
  Det finns också olika regler i olika kollektivavtal om hur mycket ersättning du får från arbetsgivaren under sjukskrivningen så ta en kontakt med HR / personalavdelningen där du jobbar och undersök vad som gäller din arbetsgivare. Det sker dock i regel automatiskt i lönesystemet så snart din chef lämnat besked till lönekontoret om att du är sjuk.
  Mvh
  Anders
  Anders Callermo Chefsförhandlare
 • Jag har varit sjukskriven sedan september och har sjukpenning. Utgår det någon ersättning från facket under en sjukskrivning?
  Tacksam för svar .
  Åsa Jonsson
 • Hej Åsa! Om du fortfarande jobbar i kommun(du har Örkelljunga kommun registrerad som arbetsgivare hos oss) så omfattas du av den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS-KL. Den ger ett extra tillskott från sjukskrivningsdag 91 - 300.
  Din arbetsgivare ska ordna med det men kolla gärna med ditt lönekontor.
  Här kan du läsa mer om din kollektivavtalade förmån: Så fungerar försäkringen vid sjukskrivning - Afa Försäkring (afaforsakring.se)


  Mona Anderson Organisationssekreterare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.