Sjukskrivning

Hej! Jag har aldrig varit sjukskriven under mina yrkesverksamma år. I morgon ska jag opereras vilket kommer att innebära en vecka eller ev två veckors sjukskrivning och jag vet inte hur man gör. Är det först efter 14 dagar som Försäkringskassan går in? Finns det möjlighet till ersättning från förbundet? Eller någon annanstans? Mvh Sara
Sara Carlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sara
  Du anmäler att du är sjuk till din närmaste chef och då får de flesta sjuklön under den två första veckorna efter en dags karensavdrag utifrån regler i kollektivavtalet. Sedan behöver du ha ett läkarintyg för att fortsätta din sjukskrivning och få ut sjukpenning men den bästa informationen om hur du ska gå tillväga får du genom att läsa på Försäkringskassans hemsida.
  https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk
  https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld/sjukpenning
  Det finns också olika regler i olika kollektivavtal om hur mycket ersättning du får från arbetsgivaren under sjukskrivningen så ta en kontakt med HR / personalavdelningen där du jobbar och undersök vad som gäller din arbetsgivare. Det sker dock i regel automatiskt i lönesystemet så snart din chef lämnat besked till lönekontoret om att du är sjuk.
  Mvh
  Anders
  Anders Callermo Chefsförhandlare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.