Föräldraledighet kalenderavdrag

Hej,

Jag har nu i maj gått tillbaka till arbete efter min föräldraledighet och såg att mitt kalenderavdrag för föräldraledigheten ligger som en skuld, vilket gör att jag får väldigt lite betalt denna månad. jag har inte när jag gick på föräldraledighet fått någon information från mina arbetsgivare om att denna skuld kommer uppstå och därför inte chansen att ändra det direkt så skulden aldrig uppståd.

Har min arbetsgivare skyldighet att informera mig om att skulden kommer uppstå?
Amanda

Kommentarer

 • Hej Amanda!
  Tack för ditt meddelande!

  Tråkigt att höra att du får en liten löneutbetalning denna månad!

  Det finns ingen information-skyldighet som åligger arbetsgivaren utifrån kollektivavtal och lagar som omfattar anställningen. Att arbetsgivaren gör kalenderavdrag kan följa avtal och regler gällande föräldraledighet. Jag kan dela din uppfattning att det är olyckligt att arbetsgivaren inte tydliggjort för dig att det byggs upp en skuld men det är inte i sig ett regelbrott.

  Om du däremot upplever att det finns oklarhet i den skulden som byggs upp, skuldens storlek, hur och varför du samlat på dig den, så behöver arbetsgivaren skyldig att motivera sitt beslut. Ser du brister i arbetsgivarens resonemang kan du återkomma till oss så stöttar vi dig i att ta det vidare.

  Varmt välkommen att ringa in till vår rådgivning om du vill diskutera!
  Carl Larsson Ombudsman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.