Återanställningsrätt

Hej... jag var uppsagd ifrån Arbetsförmedlingen effektivt September 2019 med återanställningsrätt.  Nyligen sökte jag ett jobb som AF hade lagt ut och fick inte ens komma på intervju.  Är detta hur återanställning ska fungerar?  Känns helt fel...
Andrew Vanecek

Kommentarer

  • Hej!

    Om din sista anställningsdag var i september 2019 så har din företrädesrätt slutat att gälla. Reglerna om företrädesrätt säger att man har företrädesrätt från den dag uppsägningen sker och i 9 månader från sista anställningsdagen. En annan förutsättning för att man ska ha rätt till återanställning är att man harmeddelat arbetsgivaren ("begär") att man vill ha företrädesrätten.

    Det framgår inte vilken dag som var din sista anställningsdag men om den t ex var 30/9 2019 så hade du företrädesrätt i 9 månader från 1/10. Det betyder att företrädesrätten gällde till den 30/6 i år.

    Så tyvärr har din företrädesrätt upphört att gälla. Arbetsgivaren kan göra som du beskriver, men jag kan tycka att de borde låta dig som tidigare anställd komma till intervju om det handlar om samma typ av tjänst som du tidigare haft.
    Peo Sundberg Ombudsman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.