Studieledighet vid nyanställning

Hej!
Jag har precis fått en tillsvidare anställning på en kommun i Sverige. Vid intervjun för jobbet förklarade jag för min blivande chef att jag vill fortsätta mina studier på masternivå på deltid (50%), vid sidan av jobbet. Min chef var positiv till detta och tillsammans kom vi överens om att jag kommer ha en grundtjänst på 100% och under terminerna kommer jag vara studieledig och jobba 80 %.
Vid lite närmare efterforskning, efter intervjun, insåg jag att jag inte har rätt till studieledighet förrän jag jobbat en viss kvalifikationstid hos arbetsgivaren. Nu är jag orolig att det kanske blir problem med studierna trots allt. Till saken hör även att jag har sommarjobbat och haft en ”timvikarie” tjänst hos samma kommun/arbetsgivare sedan oktober 2020, utan uppehåll, tills nu. Jag har jobbat varje månad i kommunen och alltså kontinuerligt fått ut lön från samma arbetsgivare sedan november 2020.
Mina två frågor är därför:1. Är kvalifikationstiden obligatorisk, eller går det att göra som jag och min arbetsgivare gjorde, att ”förhandla” bort den?
2. Räknas min tid som sommarjobbare och timvikarie in i tiden att varit anställd av min arbetsgivare?
Tack på förhand för svar! Med vänlig hälsningEmma
Emma

Kommentarer

  • Hej Emma,
    ja, du kan göra en överenskommelse med din arbetsgivare om att du får vara tjänstledig även om du inte uppfyller kraven på anställningstid.
    Och ja, all anställningstid hos (samma) arbetsgivare räknas, även sommarjobb. Men du måste antingen ha varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna i följd eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.
    Helena Nicklasson Chefsförhandlare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.