Semester under sjukskrivning

Jag vet att jag kan ta ut semester under min sjukskrivning men hur blir det med ersättningen från min arbetsgivare? Jag är sjukskriven 75% och arbetar 25%. Får jag då semesterlön för 25% eller 100% eftersom semestern är inarbetad året före?
Camilla

Kommentarer

 • Hej
  Du kan ta semester under din sjukskrivning. Om du bara tar 25 % semester så anpassas din semester till din nuvarande tjänstegrad. Alltså dina semesterdagar från förra året då du arbetade 100 % anpassas till din nuvarande tjänstegrad. Du kan däremot ta 100 % semester genom att friskskriva dig hos arbetsgivaren under semestern och samtidigt vara sjukskriven via Försäkringskassan. Då förlorar du inte något på det ekonomiskt. Det viktiga är dock att du pratar med Försäkringskassan så att det inte blir något problem med dem samt att du har kommunikation med din arbetsgivare om det.

  Vänliga hälsningar Malin Fröjmark, ombudsman

  Malin Fröjmark Ombudsman
 • Hej!
  Jag är sjukskriven 50% och ska nu ha semester. Hur blir det då?
  Ska det bara tas ut 50% semester och 50% sjukskrivning. Jag jobbar idag halvdagar, ska halva dagen vara semester och halva sjukskrivning?
  Arbetsgivare säger att jag ska söka semester som vanligt.
  ???
  Birgitta
  Birgitta
 • hej Birgitta!

  Tack för ditt mail!
  Du kan inte ta ut halva semesterdagar. Du kan istället göra som i det tidigare svaret att du friskskriver dig till arbetsgivaren under semestern och meddelar Försäkringskassan att du kommer att ha semester för att sedan fortsätta att vara sjukskriven på 50%.
  Josefine Johansson Ombudsman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.