Lön

Hej!
Kan jag ha medarbetarsamtal utan att prata lön?
Min chef vill ha medarbetarsamtal utan att prata lön och säger att vi kommer att ha ett lönesamtal (som ofta är en monolog där jag får höra vilken blir min nya lön). Är detta rätt? Vad säger lagen, kan jag läsa mig till på något sätt?
mvh
Alejandra
Alejandra Assarsson

Kommentarer

 • Hej Alejandra!

  Ja du kan ha ett medarbetar/utvecklingssamtal utan att diskutera lön.
  I detta samtal ska ni diskutera om hur du trivs på arbetet, kompetensutveckling som du behöver och blicka framåt och sätta mål. Sedan blir lönesamtalet ett helt annat samtal om din prestation utifrån lönekriterier, men med en koppling till medarbetar/utvecklingssamtalet genom att man tittar på det som ni bestämde då och följer upp hur mål som sattes då har uppfyllts.

  Vad gäller lag så gäller att du har rätt till lönesamtal i enlighet med det som sägs i ditt löneavtal utifrån det kollektivavtal du hör till. Vad gäller utvecklingssamtal så finns inget lagkrav om detta, men utifrån Arbetsmiljölag och föreskrift OSA 2015:4, så har du rätt till samtal och dialog om din arbetssituation och att denna följs upp, så som brukar ske vid ett medarbetar/utvecklingssamtal.

  Nedan kan du läsa mer om lönesamtal och medarbetar/ utvecklingssamtal på vår hemsida:

  https://akademssr.se/lon-karriar/utvecklings-och-lonesamtal

  Vänliga hälsningar:
  Jennifer Forsanker Ombudsman

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.