Har jag en inkomstförsäkring?

Ingår inkomstförsäkring i medlemskapet?
Gabriella

Kommentarer

 • Hej Gabriella,
  Tack för din fråga!

  Vår inkomstförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön i ungefär sju månader, om du blir arbetslös. Du som tjänar mer än a-kassans tak på 33 000 kr/mån har nytta av inkomstförsäkringen.

  Vår inkomstförsäkring gäller även om du säger upp dig själv. När ersättning från a-kassan börjar betalas ut, normalt efter 45 dagars avstängning och a-kassans karensdagar, så får du också ersättning från inkomstförsäkringen.

  Kvalificeringsperioden för att få ersättning från vår inkomstförsäkring är 18 månader om man inte varit med i annat fackförbund tidigare med inkomstförsäkring. Då får man tillgodoräkna sig den perioden. Kvalificeringsperioden för ersättning från a-kassan är 12 månader.

  Nyblivna medlemmar i förbundet måste kvalificera sig 18 månader för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen (medlemsvillkoret). Alternativt att man tar med sig tid i inkomstförsäkring hos annat fackförbund som man får tillgodoräkna sig. För att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen måste man uppfylla medlemsvillkoret (18 månader) när arbetslösheten inträder. Man kan alltså inte få någon ersättning om det är så att man under pågående stämplingsperiod med ersättning från a-kassan uppfyller medlemsvillkoret utan det ska vara uppfyllt när man blir arbetslös.

  Här kan du läsa mer om vår inkomstförsäkring
  Pontus Warg
  (Uppdaterad )
 • Då vilken a-kassan behöver man vara medlem i? och för klarhet; kan man endast för inkomstförsäkring på villkor att hen får ersättning från a-kassan? Om man blev medlem i en a-kassan idag, skulle det betyder att man får väntar ett år för att kunna får arbetslöshet pengar + inkomstförsäkringen?

  Tack ska du ha!
  Joseph
 • Hej Joseph!

  För att få ersättning måste du också vara medlem i en svensk a-kassa och vara berättigad till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning från a-kassan.

  I stort gäller samma regler för inkomstförsäkringen som för a-kassan. En ersättningsperiod från a-kassan inleds alltid med sex karensdagar. Rätten till ersättning från inkomstförsäkringen upphör vid månadsskiftet före den månad du fyller 65 år.

  Om du vill ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen så skickar du in en ansökan till Folksam. Läs mer om hur du gör under Ersättning & villkor på den här sidan.


  Pontus Warg
 • Hej
  Jag undrar hur det fungerar om man studerar men kommer sluta till sommaren. Jag har varit medlem alla mina tre år på universitetet men är inte medlem i a-kassan.

  Inkomstförstärkningen verkar gälla lön, eller kan man se CSN som en inkomst?
  Kan man få någon ersättning ifrån er om man slutar till sommaren och inte får ett arbete direkt? Hur fungerar inkomstförsäkringen som man inte haft en arbetsinkomst förutom under sommarperioden?
  Lina
 • Hej

  Ett villkor för att få ta del av ersättningen från inkomstförsäkringen är att en får ersättning från a-kassan. Har du frågor om a-kasseersättning får du vända dig till den a-kassa du är medlem i.
  Eva Gren
 • Hej,
  Jag har en inkomstförsäkring sedan 2012 men inte varit fackligt ansluten, Kommer er inkomstförsäkring gälla för mig från start eller gäller den inte förrän jag varit medlem hos er i 18 månader?
  Jag undrar också var jag kan läsa mer om rätten att använda försäkringen även om jag säger upp mig själv, jag har läst villkoren från Folksam men kan inte hitta något om detta där.

  Kasper
 • Hej!

  Eftersom detta är en försäkringsvillkorsfråga, hänvisar jag dig direkt till Folksams kundtjänst på 0771 950 950
  Pontus Warg
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.