Byte av fackförbund + skyddsombud

Hej,
Jag överväger att tacka ja till att vara skyddsombud vid min enhet på Stockholms stad när min kollega som haft rollen går i pension. Jag är utredare vid socialförvaltningen vilket innebär att jag och mina kollegor arbetar på en strategisk nivå med att utreda frågor som handlar om utveckling av socialtjänstens barn och unga-enheter i staden. Jag är sedan länge medlen i Unionen utifrån tidigare yrkesutövning då jag var anställd på SVT. Är nu utredare sedan 20 år tillbaka och hör att man behöver vara medlem i SSR (mfl alternativ) för att kunna vara skyddsombud på min arbetsplats. Hur gör jag för att byta fackförbund? Och! hur tar jag mig an min roll som skyddsombud? Min akademiska bakgrund är filkand i statsvetenskap/psykologi och juridik, samt fil kand i media, estetik och feministisk teori.
Marianne

Kommentarer

 • Hej, Marianne!

  Det enklaste sättet att byta fackförbund är att först begära utträde ur ditt gamla förbund och sedan skicka in en ansökan till oss , i formuläret får du en fråga om du är medlem i ett annat förbund idag, fyll då i förbund samt vilket datum du träder ur därifrån.
  Är det så att ditt nuvarande fackförbund har utträdestid ber vi dig att meddela detta då vi kan registrera dig som avgiftsbefriad under de första 3 månaderna. Då riskerar du inga dubbla medlemsavgifter eller glapp mellan medlemskapen.

  På vår hemsida kan du läsa mer om uppdraget som skyddsombud och hur du kan engagera dig

  Ett medlemskap i a-kassan är en förutsättning för att få ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle drabbas av arbetslöshet. Där kan du få hjälp med övergången. Följ då instruktionen nedan:

  Här kan du byta till vår a-kassa genom att fylla i formuläret ger du a-kassan en fullmakt att byta a-kassa åt dig
  Pontus Warg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.